Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (12:31 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Cvilín, rozhledna (Lichtensteinova) [ Rozhledna nebo věž ]

Cvilín, rozhledna (Lichtesteinova)
Provozní doba:
Léto denně mimo pondělí
Jaro, podzim sobota, neděle - za
příznivého počasí

Kontakt:
p. Siegfried 554 611 772


Cvilín se zvedá na jihovýchodním okraji Krnova a vyznačuje se dvěma vrcholy. Na vzdálenějším Zadním kopci se nalézají zříceniny stejnojmenného hradu, zatímco temeno Předního kopce zdobí monumentální stavba barokního poutního kostela sv. Kříže a Sedmibolestné Panny Marie. Nás však nejvíce zajímá kamenná rozhledna tvořící hlavní výškovou dominantu předního vrcholu.

Na začátku 20. století ji vybudovala krnovská sekce Moravsko-slezského sudetského horského spolku podle projektu architekta Ernsta Latzela. Tehdy ovšem působila mnohem zdobněji než dnes. Nad základní válcovou věží s vyhlídkovou plošinou ve výšce 25 m se totiž zvedala ještě úzká boční věžička, která kryla východ schodiště a zároveň umožňovala jednomu či dvěma lidem kruhový rozhled z místa ještě o pět metrů vyššího. Při otevírací slavnosti, konané 11. června 1903, dostala jméno Liechtensteinova rozhledna na počest bohatého mecenáše, bez jehož významného knížecího daru by výstavba nebyla možná.

O unikátní věžičku rozhledna přišla při opravách prováděných po válce. V šedesátých letech ji potkal osud mnoha dalších podobných staveb, když na její vrchol umístili antény televizního vysílače. Ty byly odstraněny teprve nedávno při celkové rekonstrukci. Rozhledna nabízí krásný pohled na Krnov a okolí, v němž se nacházejí další dvě vyhlídkové stavby: Rozhledna Hanse Kudlicha v Úvalně a dřevěná rozhledna na vrcholu zvaném Vyhlídka u Ježníku.

Válcovitá kamenná romantická stavba na sedmibokém polygonálním půdorysu zakončená vyhlídkou s cimbuřím na krakorcích. Vnitřní dřevěné schodiště. Výška 25 m. Postavená v letech 1902-3 podle projektu Ernsta Latzela. Po poškození ve 2. světové válce nebyla snížena boční věžice kruhového schodiště u vyhlídky.

Stav: V provozu
Mapa KČT: 58 Bruntálsko, Krnovsko a Osoblažsko


Literatura:
J. Nouza - Rozhledny Čech, Moravy a Slezska, nakl. 555, Liberec, 1999, str. 130
Cvilín, rozhledna (Lichtesteinova)
Rozhledna na Cvilíně (Lichtesteinova)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.rdaova.cz

Typ záznamu: Rozhledna nebo věž
AKTUALIZACE: Kateřina Lindovská org. 160, 19.02.2009 v 11:49 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz