Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:09 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Mario Soares [ Osobnost Evropské unie ]

Mario Soares (1924)
Portugalský socialistický politik, bývalý portugalský premiér a prezident.
Soares je vzděláním právník a rovněž zakončil historicko-filozofické vědy na Lisabonské univerzitě. Právnické profesi se věnoval řadu let v Portugalsku, kdy obhajoval politické vězně. Slavnou se stala jeho účast na objasnění pozadí vraždy prezidentského kandidáta generála Delgada, za kterým stála politická policie Salazarova režimu. Sám Soares byl celkem dvanáctkrát zatčen a ve vězení strávil dohromady tři roky.
Za svoji účast na hnutí proti Salazarovu režimu (Antifašistické hnutí národní jednoty) musel odejít ze země a žil v exilu ve Francii (od roku 1970). Tam se věnoval jak právnické profesi, tak politice. V roce 1973 ho v Německu na zakládajícím kongresu Socialistické strany zvolili generálním tajemníkem. V této funkci vydržel celých třináct let.
Do vlasti se dostal zpět až po svržení Salazarova režimu v roce 1974. Přijel vlakem, který se stal známým jako "vlak svobody”. Ihned po návratu do vlasti odjel na evropskou misi, během níž přesvědčoval evropské státníky o legitimitě nové moci a získal jí diplomatické uznání.
Soares vstoupil do prvních prozatímních vlád jako ministr zahraničních věcí. Oficiálně zahájil proces dekolonizace portugalských držav mimo Evropu. Po prvních demokratických volbách, které vyhrála jeho Socialistická strana, se stal úřadujícím ministerským předsedou (1976). Mezi jeho hlavní úkoly patřilo přijmout skoro jeden milion Portugalců vracejících se z portugalských kolonií, pozvednout upadající hospodářství a zastavit postupující bankrot portugalského státu. Za jeho vlády začaly platit základní zákony a ústava a Portugalsko se začalo ucházet o členství v Evropských společenstvích (ES).
V letech 1978-1983 jeho strana přešla do opozice. Do čela portugalské vlády se Soares opět dostal v roce 1983, kdy se hlavním cílem Portugalska stal vstup do Evropské unie. Mario Soares podepsal vstupní smlouvu za Portugalsko v roce 1985 a od příštího roku jeho země patřila do ES. Ve stejném roce Soares úspěšně kandidoval na úřad prezidenta a stal se historicky prvním portugalským civilním prezidentem zvoleným v přímé volbě.
Soares je poslancem Evropského parlamentu (od roku 1999), místopředsedou Socialistické internacionály (od roku 1976) a předsedou Evropského hnutí.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 13:08 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz