Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (11:06 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Willy Brandt [ Osobnost Evropské unie ]

Willy Brandt (1913 -1992)
Německý sociálně demokratický politik, bývalý německý kancléř. Vlastním jménem Herbert Ernst Karl Frahm. Brandt patřil k první generaci německých demokratických poválečných politiků, kteří měli ještě zkušenosti z Weimarské republiky a pak i z Hitlerova Německa.
Brandt se od svého mládí velmi aktivně zapojil do politiky, a to do sociální demokracie. Ve věku pouhých 15 let se například stal předsedou skupiny Marxovy dělnické mládeže. Publikoval v sociálně demokratických listech. Věřil v revoluční ideu, a protože měl zato, že SPD tuto myšlenku málo podporuje, stranu opustil. Vstoupil do Sociálně dělnické strany (SAD), která si kladla za cíl vytvořit jednotnou frontu proti nastupujícímu nacismu. V tomto úkolu však SAD selhala. Brandt, který toto krycí jméno začal používat po nástupu Hitlera, odešel do exilu do Norska. Ztratil německé a získal norské občanství. Po okupaci Norska odešel do sousedního Švédska. Během exilu se postupně zmenšuje jeho revoluční radikalismus a Brandt se mění v sociálně demokratického reformátora. Přispěly k tomu jeho bezprostřední zkušenosti ze Španělska, kde působil jako reportér a stranická spojka během občanské války.
Po skončení druhé světové války, po návratu do Německa, se Brandt vrací do SPD a začíná přemýšlet o budoucím uspořádání Evropy a o místě poválečného Německa na tomto kontinentě. Brandt brzy uplatňuje svůj politický talent a SPD jej posílá do poválečného Berlína jako svého představitele. Tehdy právě vrcholila snaha komunistů převzít SPD ve východních okupačních zónách a spojit ji s komunistickou stranou do Sjednocené socialistické strany (SED). Brandt se staví proti uplatnění stejného principu i v západních zónách. Na základě této zkušenosti se stává odpůrcem komunismu a uznává úlohu Spojených států. Brzy nato chápe potřebu začlenit západní Německo do západoevropských integračních struktur.
Koncem padesátých let dochází v SPD ke generační změnám a Brandt se dostává do jejího vedení. SPD prochází programovou a politickou transformací, Brandt patří k motorům těchto změn. Jeho politická hvězda jde také nahoru: v letech 1957-1966 je vládnoucím starostou Západního Berlína. V tomto úřadě získává další zkušenosti se sovětskou politikou vůči Berlínu, a to v době, kdy se staví berlínská zeď. Brandt je jejím rozhodným odpůrcem, ale zároveň chápe složitost geopolitické reality a nepodniká žádné radikální kroky. Naopak zabraňuje demonstrantům ve snahách berlínskou zeď rozebrat, což by nepochybně vedlo ke krveprolití.
V roce 1964 je zvolen předsedou strany a v roce 1969 se stává prvním poválečným sociálně demokratickým kancléřem Německa. K jeho největším zásluhám patřila snaha normalizovat vztahy mezi západním Německem a východoevropskými zeměmi. Německo podepsalo mírové smlouvy se Sovětským svazem, Polskem, Československem a hlavně s druhým německým státem, NDR. Cílem Ostpolitik bylo opustit konfrontaci a navázat spolupráci s komunistickými státy. Brandtovo gesto ve Varšavě, kdy neočekávaně při pokládání věnců u pomníku obětí varšavského ghetta poklekl a držel minutu ticha, vešlo do historie.
Jeho východoevropská politika, za kterou ho tvrdě kritizovala pravice, vedla k oslabení a uvolnění napětí mezi Východem a Západem, což vyvrcholilo Helsinským procesem.
Za tento přínos dostal Willy Brandt Nobelovu cenu míru (1971). Německá SPD ho jmenovala svým doživotním čestným předsedou. Avšak nejvíce si Willy Brandt asi cenil toho, že se dočkal německého znovusjednocení.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz