Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (12:47 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Brno
Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů (BROLN)

V současnosti komorní těleso navazuje na činnost orchestru založeného v roce 1952 Jaroslavem Juráškem na půdě brněnského studia Československého rozhlasu. Tímto tělesem prošlo mnoho vynikajících muzikantů a zpěváků, stejně tak i mezi jeho spolupracovníky - skladateli a upravovateli - byly skutečné osobnosti československého hudebního života (např. houslisté - koncertní mistři Bohdan Warchal, Bohumil Smejkal, skladatelé a upravovatelé - Emanuel Kuksa, Jaromír Nečas, Jaroslav Jakubíček, Josef Berg, Miloš Štědroň, zpěváci - Božena Šebetovská, Jarmila Šuláková, Vlasta Grycová, Jožka Severin, Jožka Černý a mnozí další) . BROLN, od roku 1973 pod vedením Jindřicha Hovorky, působil nepřetržitě do konce roku 1993. Natočil celou řadu nejdříve dlouhohrajících desek, poté cédéček, absolvoval řadu zahraničních zájezdů. Od roku 1994 byl BROLN zrušen - v době ekonomické a organizační transformace Českého rozhlasu. Pod vedením svého uměleckého vedoucího Jindřicha Hovorky však přešel pod nezávislou stejnojmennou nadaci. Takto si udržel existenční kontinuitu a zjara roku 2006 se rozhodnutím generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka znovu vrátil pod křídla této instituce. Koncertní mistr a umělecký vedoucí Jindřich Hovorka stál u počátků obnovené činnosti tělesa až do své smrti v červenci téhož roku, jako dramaturg byl povolán rozhlasový redaktor a producent Jiří Plocek. BROLN v dnešní podobě - tedy jako malé těleso s příležitostnými externisty - plní především úlohu "kulturního vyslance" Českého rozhlasu v regionech a při slavnostních příležitostech. Koncertuje spolu s regionálními muzikami a sólisty, pořizuje veřejné nahrávky a částečně se věnuje i studiové práci. Spolupracuje též s Folklorním sdružením České republiky na festivalech a soutěžích, které podporují mladé nadějné interprety lidových písní - dokladem toho je i účast na festivalu v Luhačovicích a v Praze na Žofíně v roce 2006.

KONTAKTNÍ ADRESA:

BROLN, Český rozhlas
Jiří Plocek
Beethovenova 4
657 42 Brno
Česko (CZ)
tel: (+420) 542 523 211
Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 21.10.2007 v 20:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz