|
Sauvignon [ Vinařství ]Sauvignon Charakteristika odrůdy: Sauvignon je odrůdou velmi bujného růstu, hustého olistění a s nízkou mrazuodolností. Vyžaduje výborné polohy a horší půdní podmínky, aby se mírnila bujnost růstu. Hrozen je malý a bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůni kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. Ze směsi moštů odrůd Sauvignon, Sémillon a případně s přídavkem moštu Muškátu žlutého se vyrábějí přírodní sladká sauternská vína, užívaná jako aperitivní, nebo k předkrmům či dezertům. Země původu: Francie, oblast Bordeaux Rozšíření: Sauvignon se pěstuje na Moravě ve větším měřítku až od druhé poloviny 20. století a výborné jakosti dosahují vína na Znojemsku. Produkt: víno Charakteristika Vynikající víno světle zelenožluté barvy s výraznou vůní po broskvých až kopřivách. Se stářím přechází vůně do plných neutrálních tónů. V chuti je kořenité se zdůrazněním vonných složek. Obsah kyselin se stářím harmonizuje chuť. Gastronomické využití: Víno je vhodné k předkrmům s dominující chutí, k rybímu masu a uzeným rybám, uzeným masům či drůbeži s ovocem a lehce kořeněným pokrmům. K polotvrdým a polotuhým sýrům, kozímu a ovčímu sýru. Predikátní partie jsou vhodným doplňkem ke sladkým pokrmům.
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
|
Aprílové počasí jsou časy i nečasy. Aprílové počasí je nad ženu vrtkavější. V dubnu se za den i devět druhů počasí sejde. Na dubnové počasí je předem každá sázka ztracena. Dubnové hřmění rozbíjí mrazy na mrazíky. Bouřky v dubnu zvětšují mokré léto. První bouřky se dostavují na křídlech jiřiček. Přijde-li před Jiřím bouře, bude dlouho za kamny dobře. Dokud není Jiří svatého, neboj se ty hada žádného. Po svatém Jiří lezou hadi a štíři ze země a mají své právo.
|
|
19.4.2001: Rezignoval náměstek ministra dopravy Pavel Braha kvůli falešnému vysokoškolskému diplomu.
|
Zdroj: www.meteopress.cz
|
|
|