Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:49 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Beraní hlava se zlatými rohy [ Pověst ]

Beraní hlava se zlatými rohy
Beraní hlava Haugwitzů rozšířila sérii erbů r. 1803, kdy se vlády na Novém Světlově ujala hraběnka Žofie, velká milovnice a vyznavač ka hudby. Haugwitzové přišli ke svému erbu zajímavým způsobem.

Za dávných časů musel král v jedné válce opustit svoji vlast. Hrad pak odevzdal pod ochranu svého nejvěrnějšího rytíře. Sotva se král ocitl za hranicemi, přitáhlo plno vojska, které začalo s dobýváním hradu. Ten však byl postaven na vysoké skále a nepřístupný byl takřka ze všech stran. I rozhodl se posléze nepřítel, že obránce hradu vyhladoví. Rytíř, který dostal od krále za úkol o hrad pečovat, úmysl nepřátel prohlédl a poručil svým lidem denně hrát na rozličné hudební nástroje a předstírat veselí a nadbytek. Dny obležení pomalu ubíhaly a král se z ciziny stále nevracel. Na hradě nastal vážný nedostatek vody a potravin. Posádka hradu se již chtěla vzdát, ale rytíř je přemluvil, aby ještě tři dny vytrvali. Dal zabít posledního berana, který na hradě ještě zůstal, jeho krví pak nechal pomazat staré volské kůže a ty dal rozvěsit po hradbách.

Zatímco hradní čeleď dojídala posledního berana, divili se dole obléhatelé, kde obránci vzali ještě tolik volů. Usoudili, že ani s obléháním jim to nevyšlo, a zakrátko s nepořízenou odtáhli. V té chvíli vracel se král z ciziny. Když poznal, že za záchranu hradu vděčí chytrému nápadu, poděkoval statečnému rytíři za jeho neohroženost a důvtip a dovolil mu, aby on i jeho potomstvo mělo ve znaku černou Beraní hlavu se zlatými rohy v červeném poli. Onen rytíř byl předkem rodu pánů Haugwitzů z Biskupic.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Bojkovice.cz

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 17.02.2004 v 13:25 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz